دراسة بعض المستخلصات الخام لنواتج الايض الثانوي لنبات Origamun majorana L المزروعة بمنطقة وادي سوف ودراسة فاعليتها البيولوجية

Abstract

يهدف هذا العمل إلى د ا رسة كيميائية للمستخلصات العضوية لنبات Origanum majorana L للمنتجات الطبيعية الفينولية والقلويدية المتحصل عليها عن طريق النقع في مزيج من المذيبات المناسبة للاستخلاص وبنسب حجمية متفاوتة، ود ا رسة مقارنة لمجموعة د ا رسات سابقة التي تثري أهمية وفاعلية مستخلصات نبتة المردقوش في القضاء ومواجهة الجذور الحرة وفعاليتها التثبيطية كمضادات حيوية طبيعية للعديد من السلالات البكتيرية الممرضة. ولتحقيق هذا قمنا كمرحلة أولية بالكشف كيميائي عن المنتجات الفعالة بطرق لونية بالإضافة الى استخلاصها وحساب المردود، وكذلك التقدير الكمي بواسطة مطيافية الأشعة فوق البنفسجية والمرئية للفينولات والفلافونويدات والتقدير الكمي للفينولات بواسطة اختبار الفولطاامبي رومتري الحلقي ، وتوصلنا من خلال هذه الد ا رسة إلى أن نبتة المردقوش غنية بمواد الأيض الثانوي المتمثلة في عديدات الفينول والفلافونويدات والزيوت الأساسية ولكن فقيرة من املاح القلويدات. وبعد الاستناد إلى بعض الم ا رجع السابقة تم تحديد الفاعلية المضادة للأكسدة، بط ريقة كيميائية DPPH وتبين من خلال ذلك أن ان مستخلصات البوتانول واسيتات الايثيل غنية بمضاداتالاكسدة ولها قدرة عالية في كبح ومكافحة الجذور الحرة. وكخطوة أخيرة، وبعد تقييم اختبار الفاعلية المضادة للبكتيريا للمستخلصات اتجاه سلالتين بكتيريتين مزروعتين في وسط جيلوزي ) MH (، وهذا بالاعتماد على طريقة الانتشار بالأق ا رص، لوحظ أن النتائج كانت جد إيجابية خاصة مع مستخلصات الزيوت الأساسية اذ سجل أعلى قطر تثبيط لبكتيريا staphylococcus aureus ب 55 مم عند التركيز %50 وبالمقارنة الإجمالية والشاملة لهذه الد ا رسة مع مجموعة د ا رسات أخرى في نفس السياق تبين أن لنبات Origanum majorana L قدرة معتبرة على التثبيط الجذري والبكتيريThis work aims at a chemical study of the organic extracts of Origanum majorana L. for natural phenolic and alkaloid products obtained by soaking in a mixture of suitable solvents for extraction and in varying volume ratios, and a comparative study of a group of previous studies that enrich the importance and effectiveness of the extracts of the Marjoram plant in eliminating and confronting free radicals and their inhibitory effectiveness as antioxidants Normal viability of many pathogenic bacterial strains. To achieve this, we did, as a preliminary stage, chemical detection of the active products by color methods, in addition to extracting them and calculating the yield, as well as quantitative assessment by ultraviolet and visible spectroscopy of phenols and flavonoids, and quantitative assessment of phenols by means of the ring voltammetric test. Through this study, we concluded that the marjoram plant is rich in secondary metabolites. Represented in polyphenols, flavonoids and essential oils, but poor in alkaloid salts. And after relying on some previousreferences, the antioxidant activity was determined by a DPPH chemical method. It was found through this that the extracts of butanol and ethyl acetate are rich in antioxidants and have a high ability to curb and combat free radicals. As a final step, and after evaluating the antibacterial activity of the extracts against two bacterial strains cultured in a gel medium (MH), depending on the method of diffusion by tablets, it was noted that the results were very positive, especially with the essential oil extracts, as the highest inhibition diameter of Staphylococcus aureus was recorded at 55 mm at The concentration is 50%. In the overall and comprehensive comparison of this study with a group of other studies in the same context, it was found that Origanum majorana L. has a significant ability to inhibit radical and bacterial

Description

مذكرة ماستر كيمياء

Keywords

نبتة المردقوش Origanum majorana L) (، المنتجات الفعالة )عديدات الفينول، الفلافونويدات، املاح القلويدات، الزيوت الأساسية(، الفاعلية المضادة للأكسدة، الفاعلية المضادة للبكتيريا., (Origanum majorana L), effective products (polyphenols, flavonoids, alkaloid salts, essential oils), antioxidant activity, antibacterial activity

Citation