دراسة مستخلصات لثالثة أنواع من نبات النعناع دلنطقة وادي سوف
Loading...
Date
2022
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
اؽبدؼ من ىذه الدراسة ىو وتثمني الزيت األساسي لثالثة أنواع من نبات النعناع اؼبنتج يف منطقة وادي ومن أجل دراستنا ىذه قمنا ابستخالص
الزيوت األساسية ابستخداـ جهاز كليفنجر من األجزاء اؽبوائية لثالثة أنواع من نبات النعناع . مت صبع كل نوع من نبات النعناع من ثالثة مناطق
من وادي سوؼ : تغزوت و قمار وأميو ونسو .كما قمنا بتحليل للزيوت األساسية ابلكرو ماتوغرافيا الغازية )FID-GC )أبستعماؿ مادة نقية
اؼبنثوؿ كمرجع حيث كانت نسبة اؼبنثوؿ يف زيت النعناع ؼبنطقة قمار كبرية أما زيت النعناع ؼبنطقة تغزوت فكانت نسبة اؼبنثوؿ صغرية مقارنة
ابلنعناع الفلفلي ويف زيت نبتة النعناع ؼبنطقة أميو ونسة يكاد يكوف معدوما.تبني لنا من وصف النبات بعد أف قارف النتائج مع دراسة أخر أف
النبات النعناع اؼبنتج يف منطقة قمار ىو النعناع الفلفلي وأف النبات النعناع اؼبنتج يف تغزوت ىو النعناع الورقة الطويلة و النعناع اؼبنتج يف منطقة أميو
ونسة ىو النعناع السنبلي .أما نسبة الفعالية التاكسدية للزيوت الثالثة بطريقة التثبيط DPPH ودبقارنتهاغبمض األسكوربيك فقد أعطي زيت
النعناع اؼبنتج يف تغزوت أكرب تثبيط لشاطية اعبذور اغبرة مث أييت زيت النعناع اؼبنتج يف أميو ونسةأما زيت النعناع اؼبنتج يف قمار فكاف نسبة تثبيط
ضعيفة جدا . بكترياي Coli.E كاف أتثري ز يت النعناع اؼبنتج دبنطقة قمار و نعناع اؼبنتج دبنطقة تغزوت عليها أكرب من زيت النعناع السنبلي اؼبنتج
دبنطقة أميو و نسة ,بكترياي pneumoniae.kleb كاف أتثري زيت النعناع السنبلي اؼبنتج دبنطقة أميو ونسة عليها أكرب من الزيتني The aim of this study is to classify and evaluate the essential oil of three types of mint plant which is
produced in Oued Souf region. For our study, we extracted essential oils using a Cliffanger device from the
aerial parts of three types of mint. Each type of peppermint was collected from three regions of El-oued:
Taghazout, Guemar and Miha Ouanssa. We also analyzed the essential oils by gas chromatography (GC-
FID) using pure menthol as a reference, where the percentage of menthol in peppermint oil was large in
Guemar, while peppermint oil for the Taghazout region, the percentage of menthol was small compared to
peppermint, and in the oil of the peppermint plant for Miha Ouanssa region, it was almost non-existent. It
turned out to us from the description of the plant after comparing the results with another study that the
mint plant produced in the Guemar region is peppermint and that the mint plant produced in Taghazout is
peppermint The long leaf and mint produced in the Miha Ouanssaregion is spearmint. As for the oxidative
activity of the three oils by the method of inhibition DPPH, and in comparison with ascorbic acid, the mint
oil produced in Thaghout was given the greatest inhibition of free radical activity, then came the
peppermint oil produced in Miha Ouanssa. As for the peppermint oil produced in Guemar, was a very weak
inhibition rate. E.Coli bacteria effected on peppermint oil produced in the area of Guemar and mint
produced in an area was greater than that of spearmint oil produced in the area of Miha Ouanssa.
Kleb.Pneumoniae bacteria had a greater effect on it than the other two oils.
Description
مذكرة ماستر كيمياء
Keywords
كروماتوغرافياالغاز(FID-GC ,(مضادة البكترياي ,مضادةاألكسدة , النعنا ع الورقة الطويلة. النعناع الفلفلي, النعناع السنبلي, gas chromatography (GC-FID), anti-bacterial, antioxidant, long-leaf mint. peppermint, spearmint
Citation
university of el oued