أحمد طويلأحمد بعطوطعبد العزيز دودي2024-11-262024-11-262024أحمد,طويل. أحمد ,بعطوط. عبد العزيز, دودي. دور القروض البنكية الاستثمارية في تطور الصناعات الغذائية. مذكرة ماستر . 2024. قسم الاقتصاد. جامعة الوادي. [أكتب هنا تاريخ الإطلاع]. متاح على الرابط [انسخ هنا رابط التحميل].https://dspace.univ-eloued.dz/handle/123456789/35725جاءت الدراسة لتعالج إشكالية الدور الذي تلعبه القروض الاستثمارية في الجزائر في تطور قطاع الصناعات الغذائية التي تسعى معظم الدول إلى تطوره و تنميته بشكل مستمر ، لأنه يعتبر القطاع الاكثر طلبا على سلعه اجتماعيا و إقتصاديا ولا يمكن الاستغناء عنها ، ومن ناحيه أخرى يمثل مصدر هام لتحقيق قيمة مضافة معتبرة على مستوى الدخل الوطني وكذلك تقليل قيمة فاتورة استراد المنتجات الغذائية ، من هنا جاء الهدف من دراستنا وهو تحديد مساهمة القروض الاستثمارية في تطور الصناعات الغذائية في الجزائر للفترة من 2001 إلى غاية 2021 ، ومن أجل بلوغ الإجابة على إشكالية الدراسة و الحصول على أفضل النتائج ، اعتمدنا على منهجية تحليل الدور الذي تعلبه القروض الاستثمارية في تنمية و تطور الصناعات الغذائية في الجزائر خلال فترة الدراسة ، وإبراز دور هذه القروض في مساهمة قطاع الصناعات الغذائية في الناتج الإجمالي الوطني خلال فترة الدراسة ، وتوصلت الدراسة إلى بعض النتائج أهمها وجود قروض استثمارية مدعومة من طرف الدولة الجزائرية حيث أن الدولة هي التي تلتزم بتسديد فوائد القرض للبنك في حال إلتزم المقترض بتسديد القرض في الأجال المحددة ويمكنه الاستفادة من قرض آخر ، وكذلك أنشاءت الدولة هياكل دعم مباشر وآخرى غير مباشر من أجل تقديم جميع التسهيلات للمستثمرين، وأن مساهمة قطاع الصناعات الغذائية في الناتج الإجمالي للجزائر خلال فترة الدراسة ، وجدنا نسبة القطاع الخاص تطورة خلال فترة الدراسة من 62.22 % في سنة 2001 لتتزايد وتصل إلى 84.09 % في سنة 2021 ، أما القطاع العام فكانت المساهمة عكسية حيث بلغت 37.77 % في سنة 2001 لتتناقص في سنة 2021 وتبلغ 15.91%. The study came to address the problem of the role played by investment loans in Algeria in the development of industries that most countries seek to develop and grow continuously, because it is considered the sector with the highest demand for its goods socially and economically and cannot be dispensed with, and on the other hand, it represents an important source for achieving significant added value at the level of national income, as well as reducing the value of the food products import bill, hence the goal of our study, which is to determine the contribution of investment loans to the development of food industries in Algeria for the period from 2001 to 2021, and in order to reach the answer to the problem of the study and obtain the best results, we relied on the methodology of analyzing the role played by investment loans in the development and development of food industries in Algeria during the study period, and highlighting the role of these loans in the contribution of the food industries sector to the gross national product during the study period, and the study reached some results, the most important of which is the existence of investment loans supported by the state in Algeria, as the state is the one that is committed to paying the interest on the loan to the bank if the borrower is committed to repaying the loan within the specified deadlines and can benefit from another loan, as well as The state has established direct and indirect support bodies in order to provide all facilities to investors, and the contribution of the food industries sector to Algeria's gross domestic product during the study period, as we found that the percentage of the private sector developed during the study period from 62.22% in 2001 to increase and reach 84.09% in 2021, while the public sector's contribution was the opposite, as it reached 37.77% in 2001 to decrease in 2021 and reach 15.91%.en-USالقروض الاستثمارية ، صناعات غذائية ، القروض المدعومة ، هياكل التمويل المباشر و الغير مباشر ، اقتصاد جزائري Investment loansfood industriessubsidized loansdirect and indirect financing structuresAlgerian economyدور القروض البنكية الاستثمارية في تطور الصناعات الغذائيةmaster