DJANI, TaharFETHIZA ALI, SaidZIANE, Yahia2023-09-052023-09-052023https://dspace.univ-eloued.dz/handle/123456789/27838مذكرات ماستر تخصص طاقوية Des thèses master énergitique"Abstract: The aim of this study is to find out the effect of salting on the drying speed, so we used sand fish meat during the drying process. The results of drying three groups of sand fish inside an ungrained solar dryer, one that does not contain salt and two that contain salt with different concentrations. The time taken to reach the water content of 0.25% in the group without salt is 9 hours. And the group that contains 10% salt is 8 and a half hours. And the set containing 30% is 7 hours. Which indicates that the salting method speeds up the drying process. " "الملخص: الهدف من هذه الدراسة لمعرفة تأثير التمليح على سرعة التجفيف فستخدمنا لحم سمك الرمال خالل عملية التجفيف. تشير نتائج تجفيف ثالث مجموعات من سمك الرمال داخل مجفف شمسي غير مبشر واحد ال تحتوي على الملح وإثنين تحتوينا على الملح بتراكيز مختلفة. المدة المستغرقة لبلوغ المحتوى المائي %0,25 في المجموعة التي بدون ملح هو 9س .والمجموعة التي تحتوي على %10 ملح هو8سا ونصف والمجموعة التي تحتوي على %30 هو 7سا.مما يدل على أنا التمليح طريقة تسرع في عملية تجفيف. "frdrying meat, sand fish ((S.scincus), sun dryingتجفيف اللحوم، سمك الرمال ،التجفيف الشمسيSéchage de la viande cas d'application (Scincus scincus)Master